Szomor-Eva-w

Szomor Éva

Kora gyerekkori fejlődéssel foglalkozó szakember, a biztos kezdet program szakértő

Képzettség:

1971-1975: Gyógyped.Főiskola/College of special treatment
1990-1992: Gordon Intézet-Haifa/ Gordon college of Haifa University
1996: New Commont Centre /London/ early development study
1996: Tavistock Institute /London/– observation in early childhood& family consulting

Szakmai szervezeti tagság:

  • ZERO TO THREE – Child Development Association USA
  • Association of Israelian Speech-Language Therapists Izrael
  • MAVE/ -Magyar védőnők Egyesülete
  • MABE Magyar bölcsődék Egyesülete
  • ISSA – Lépésről lépésre
  • ENSA európai szociális network

Szakmai gyakorlat:

1978-82 Négy évet Afrikában, Mozambikban dolgoztam, ahol megalapítottam a helyi hallássérültek iskoláját. A munka egy nemzetközi együttműködésen alapuló program része volt.

1989-2000 Izraelben éltem és dolgoztam, részben, mint a korai intervencióval foglalkozó nyelv és kommunikáció-fejlesztő, részben pedig a leszakadó területeken élők felzárkóztatásában vettem részt, egy egészségügyi program keretében.

2000 óta a magyarországi bölcsődei és védőnői programokban veszek részt, részben, mint nyelv és kommunikáció-fejlesztő, részben pedig, mint új szakmai irányok kidolgozója.

Gyakorlatom a felnőtt képzésben: 2004 óta védőnőképzés/továbbképzést tartok  évente 5-6 alkalommal nyelv és kommunikáció-fejlesztés témában, a MAVE keretein belül. Jelenleg az autizmus témában, illetve a korai felismerés jelentőségéről tartok továbbképzéseket, ami jelenleg ismét akkreditált.

2003-2006 havi rendszeres továbbképzés bölcsődei gondozónőknek, általános fejlődésről és a szülőkkel kialakított kommunikációról, valamint a korai kommunikáció kialakulásáról.

2006-tól napjainkig folyamatos képzés a Biztos Kezdet Programban dolgozó munkatársaknak gyerekfejlődésről, “Biztos Kezdet Program” gondolatról, “gyerekház” program tervezéséről.

2008-tól évente 2 alkalommal az ELTE szociál politikai MA hallgatóinak tartottam és tartok szemináriumi előadásokat a kora gyerekkorról.

2006-ban Londonban részt vettem az első nemzetközi -EU által szervezett “Biztos Kezdet” konferencián, ahol a magyar programot, mint ” jó gyakorlatot” mutattam be. 2007-ben megkezdődött egy EU által finanszírozott program, 35 gyerekházzal az ország különböző területén.

2006-2011-ig a „Legyen jobb a gyerekeknek” nemzeti stratégiai programban, mint kora gyerekkori szakértő és Biztos Kezdet Program téma vezetője vettem részt.

2001-ben alapítottam egy magán rendelést, kommunikáció fejlődési zavarban szenvedő 4 év alatti gyerekeknek és családjaiknak.,amit 2006-ban átadtam a Kincs-Ő Alapítványnak, ahol azóta is konzulensként résztveszek a munkában.

2005-ben megjelent egy jegyzetemet „Hangadástól beszélgetésig” ami el is fogyott, bölcsődei gondozók és védőnők körében. 2009-ben a Medicina Kiadó gondozásában megjelent szülőknek és gyerekeknek szóló színes, feladatokat és gyakorlatokat összegyűjtött munkafüzetem, amit Szőke Ritával készítettem.
2003-tól napjainkig rendszeres tartok Védőnő továbbképzést, a kora gyerekkori fejlődési zavarok felismeréséről. Évente 2-szer 4-5 alkalommal.

2007- Köztársasági Érdemérem Lovagkereszt kitüntetés, a Biztos Kezdet Program bevezetéséért, és tovább fejlesztéséért.

2009-től az Európai Unió szociális és oktatási ügyekért felelős bizottságaihoz tartozó ENSA tagja vagyok és mint ilyen rendszeresen veszek részt nemzetközi tanácskozáson, program fejlesztésen.

2010-13 oktatási,(óvoda pedagógus) egészségügyi(védőnők) és szociális szakemberek gyerekjóléti munkatársak, kisgyermek nevelők)számára akkreditált továbbképzéseket tartottam.

2014- BBIS (Berlin Brandenburg International School) munkatársa vagyok. A kezdeti években, mint tanulást fejlesztő tanár autista gyerekekkel foglalkoztam, jelenleg pedig az iskola kora gyerekkori szakértőjeként speciális programok kidolgozásában veszek részt, illetve a korai tanulási problémák felismerését és korrekcióját dolgozzuk ki közösen kollegáimmal.