A szülő-asszisztált intervenció

Andy Coghlan/ Jablonkai Anna

A szülő-asszisztált intervenció az első olyan autizmust célzó terápiás beavatkozás ami kimutatható eredményt ért el a gyerekeknél és hosszútávú hatással is járt, javította a kommunikációs és szociális készségeket. ” Ez az első olyan beavatkozás ami után-követés során is mérhető eredménnyel járt „- mondja Jonathan Green, az angliai Manchester Egyetem képviseletében. Sokfajta terápiát néztek már a kutatók, de tudományosan kimutatható eredményt még egyiknél se sikerült felmutatni. Az eredeti intervenció a 2 és 4 év 11 hónap közötti korosztályt célozta, a tünetek súlyosságát skálán pontozták. A 152 család felénél felvették a gyerekek és szüleik közötti interakciókat (12 alkalommal 6 hónap alatt), majd kielemezték őket, és külön tanácsokkal látták el őket: hol lehetett volna még jobban válaszolni a gyerekek jelzéseire, hol lehetett volna még facilitálni a kommunikációt, hol voltak nehezen észrevehető kulcs momentumok amiket ki lehetett volna használni. Ezt az elemzést 6 további terápiás ülés követte a következő 6 hónapban – az általunk PACT programnak nevezett sorozat keretében.

Kezdetben a kontroll és vizsgálati csoport gyerekei közül egyaránt kb. 53% esett a legsúlyosabb autisztikus tünetekkel rendelkező gyerekek kategóriájába. A program végeztével a PACT csoport gyerekei közül már csak 29% esett ebbe a kategóriába, míg a kontroll csoport gyerekei közül 44% került ide. Hat évvel később Green és munkatársai 121 családot újra meg tudtak vizsgálni. A kontroll csoport tagjainak 63%-a súlyos autizmus tüneteket mutatott szemben a PACT csoporttal ahol ez az arány csak 46% volt . „Megmutattuk, hogy a terápia hatásai akár a kiskamasz korig is kimutathatóak, és ez kiemelkedő eredmény tekintve, hogy ilyen hatásról eddig még semmilyen autizmus terápia esetében sem sikerült beszámolni.”

Érzékeny tánc

„Ez olyan mint egy finom tánc közted és a gyereked között” mondja Louisa Harrison, aki már a kísérleten kívül, de részt vett a PACT programban fiával, akinek kedvenc tevékenysége a közlekedési lámpák felvillanásának megfigyelése volt. Louisa rájött, hogy úgy kell a fiához szólnia, hogy azzal ne legyen fenyegető a tevékenységre nézve, mégis kontaktus teremtés menjen végbe. Nem azt kérdezte pl.: „szerinted melyik lámpa fog felgyulladni ezután?” hanem csak ennyit mondott „nézd, most bekapcsolódott” ezzel semleges de később a gyerek által is használható panelt adott Franknak.

Frank ma 10 éves, többségi iskolába járhat és kap pluszban autizmus specifikus fejlesztést is. „A videók felnyitják a szemed, konstruktív módon de nagyon jól megvilágítanak kulcs momentumokat, kihagyott helyzeteket, a terapeuták pedig hihetetlen jó kérdéseket tudnak feltenni. Úgy éreztem, hogy gyakorlatilag felvérteztek kommunikációs tudással, ezzel köztem és a fiam között teret nyitottak ahol senki sem érezte magát fenyegetve. ”

Más autizmussal foglalkozó szakemberek örömmel fogadták az eredményeket ugyanakkor figyelmeztettek is, hogy nem minden gyerekre hatott a terápia ugyan olyan módon, és az eredmények közel sem nem drámaiak. ” Ez egy nagyon pozitív történet, és az interakciók se túl megterhelőek vagy invazivak”- mondta Uta Frith Uta Frith a University College London kutatója. „Viszont még midig messze vagyunk az egyénre szabott programok korától, amelyekkel bizton hosszútávú és tartós változást lehetne elérni a gyerekek viselkedésében. ”

Green és kollégái viszont szeretnék, ha a megközelítés az egészségügyben is szélesebb teret nyerhetne. „Szerintünk ez lehetne, és ennek is kellene lennie a ellátás magjának.” Elismerte viszont, hogy még nincsenek kutatási eredmények a kevésbé súlyos autizmus és a fiatalabb korosztály esetében se. A kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a szülők mellett a pedagógia asszisztensek kiképzése ad e pluszt. „Ha otthon és az iskolában is eszerint a módszer szerint próbálnák megközelíteni a gyerekeket, talán a hatás megduplázódna.”- mondja Green. A csapat továbbá online- tanító felületek és e-learnin programok kidolgozásán is fáradozik, hogy az egészségügyi dolgozók és a szülők maguk is képződhessenek .

a href=”https://www.newscientist.com/article/2110359-autism-intervention-is-first-to-show-benefits-over-the-long-term/” target=”_blank” rel=”noopener”>Kattints ide az angol nyelvű cikk elolvasásáért!

Folyóirat: Journal reference: The Lancet, DOI: 10.1016/S0140-6736(16)31229-6